RAZMIŠLJANJA O EKSCENTRIZMU

Kaj je to ekscentričnost?
Ob obisku Londona sem si kar nekajkrat zastavila to vprašanje, saj sem kar na nekaj poslovnih in čisto prijateljskih srečanjih zasledila to besedo, ki so jo sogovorniki uporabili.
Svoje sogovornike/ce sem seveda kar vprašala kako to, da tako pogosto uporabljajo besedo ekscentričen in kaj to za njih res pomeni.

Dobila sem prav zanimive odgovore. Vsekakor vsi smatrajo za ekscentirčnost nekaj kar je neobičajno – nekaj kar odstopa od normalnih parametrov, vendar je za vse sogovornike ekscentričnost nekaj pozitivnega. Je nekaj, kar presega pričakovanja in to v pozitivnem smislu. Prav za vse Londončane s katerimi sem se pogovarjala, velja, da so ekscentrične osebe tiste, ki jih poznamo kot velike mislece, podjetnike, ustvarjalce….
Po tem opisu bi se jim takoj pridružila.

Seveda, če se ozrem na razmišljanje v Sloveniji, kjer večina meni, da je ekscentričen nekdo, ki je neobičajen, nekdo ali nekaj kar odstopa od običajnega, nekaj kar je izven utečenih standardov
(bodisi, da je nekdo neobičajno oblečen, ima neobičajno vedenje, način funkcioniranja, lifestyle, itd.). To pa se že ne sliši tako mamljivo, saj je mnenje usmerjeno v negativno smer. Tukaj pa navadno nihče nima ambicij, da se pojavi.

Zelo pomembno je torej, če te nekdo označi za ekscentrika, iz kje ta posameznik izhaja. Bolj, ko se pomikamo proti zahodu bolj je ta karakteristika cenjena. V Sloveniji si verjetno nekdo od “označenih”, vendar žal pogosto v negativnem smislu. Kaj si o tem mislijo Poljaki, Čehi in drugi vzhodnjaki bi bilo potrebno še raziskati.

Vsi mladi, ki ste kreativni in drugačni in ravno zaradi te drugačnosti tudi uspešni, prepoznavni in cenjeni, ne obupajte, če vas nekdo opiše ali predstavi kot izjemno ekscentrično osebnost. Poiščite v tem tisto pozitivno in si recite:”Naj živi ekscentrizem!”

Marjetka

Razmišljanja

Leave a Comment

Previous reading
INSPIRCIJE IN RAZMIŠLJANJA v ČASU OPRAVLJANJA DELA OD DOMA
Next reading
KAJ JE TO ORGANIZACIJA IN KAKO DELUJE