KULTURA TAKO IN DRUGAČE

Včeraj sem bila spet ponosna na čase iz moje generacije. Vrsta do vrat v ljubljanskem Koloseju potrjuje dejstvo, da so v času moje generacije delovale najboljše glasbene skupine ever.
Med vsemi temi je tudi skupina Queen. Freddie Mercury kot gonilna sila skupine je izstopal s svojim načinom oblačenja, razmišljanja oz.  drugačnosti nasploh.  Bil je (in je še) med najprepoznavnejšimi imeni svetovne glasbene scene.
Tekom večera sem razmišljala in primerjala prejšnji in sedanji čas. Čeprav sem sama močno prilagodljiva oseba in lahko v hipu sprejmem različne odločitve, sem se zamislila nad nekaj podrobnostmi, za katere sem sprva mislila, da mi bodo pokvarile večer.
Po tleh je bilo “nastlano” s pokovko in definitivno je očitno premalo osebja, ki bi sproti čistilo vse kar obiskovalci odvržejo in razmečejo.  Pokovka je bila dobesedno povsod. Kar nekaj je bilo raztresene na tekočih stopnicah, ki so jih zato dobesedno ustavili oz. izklopili.
Naslednja stvar, ki me ja močno zmotila je bila vrsta v kateri so stali obiskovalci, da so si kupili pokovko in morda tudi pijačo (čakati si moral kar kakih 15-20 minut). Komentarji vseh, ki so stali v vrsti in ki sem jih poslašala so bili (saj so itak predfilmi, tako, da lahko mirno zamudimo prvih 15 minut).  Kasneje se je izkazalo, da je res tako. Nikoli nisem merila časa koliko časa so oglasi pred filmom, zdaj pa ugotavljam, da so oglasi celih 20 minut, kar posledično omogoča, da obiskovalci mirno zamudijo po 15 do 20 minut.
Kje so časi, ko smo prišli v kulturno ustanovo (med katere spada tudi kino), si ogledali film in odšli – seveda kulturno?
Ampak konkretno včeraj je bila na tem istem prizorišču mešanice več generacij, mladi, malo starejši,
družine, skupine prijateljev…
Vrvež in vsa tista množica ljudi v pričakovanju te enostavno posrka in prepustiš se toku večera.
Po ogledu flma sem se počutila zelo dobro in bila vseeno vesela, da sem si šla ogledat film te pompozno skupine, ki je s svojim delovanjem za vedno zaznamovala zgodovino glasbe.
Verjetno bo čez vrsto let kdo iz mlajše generacije pisal podoben članek in prelil svoje občutke glede glasbene skupine, ki je zaznamovala njegov čas. Če mi bo naklonjeno bom z veselejem prebrala njegove/njene vrstice.  Do takrat pa želim vsem veliko kulturnih večerov v vseh pogledih.
Razmišljanja

Leave a Comment

Previous reading
KAJ JE TO ORGANIZACIJA IN KAKO DELUJE
Next reading
KO POMETAMO PRED SVOJIM PRAGOM POGLEJMO ŠE K SOSEDU, ČE MORDA POTREBUJE POMOČ!