KO POMETAMO PRED SVOJIM PRAGOM POGLEJMO ŠE K SOSEDU, ČE MORDA POTREBUJE POMOČ!

Socialno šibki in ogroženi - tudi oni so del istega sveta.

Del naslova sem že pred časom nekje prebrala. Nimam več v spominu ali v kakšni reviji, časopisu ali na spletu.  Vsekakor je pustil sled, saj zaradi tega pišem to vsebino.

Kot organizacija, ki se ukvarja s certificiranjem podjetij, da postanejo Učeče se organizacije-Learning Brand se dnevno srečujemo z vsebinami namenjenimi etiki in družbeni odgovornosti. Tudi sam proces, ki sodelujoče organizacije izgrajuje v Učeče se organizacije zajema, med drugim tudi tovrstne vsebine.  Pa vendar se ob tem naslovu sprašujem, če je to dovolj. Kaj pa so organizacije? V njih so vsekakor ljudje/posamezniki, za katere želimo, da imajo v skladu s procesom Učečih se organizacij najboljše možnosti , da se osebno nadgradijo, imajo dobro delovno okolje in dobivajo informacije, ki jih potrebujejo.   Kasneje postanejo družbeno odgovorne osebe, ki imajo širši vpogled v to kako dobro delovati v skupini ali skupino/podjetje voditi.

Kaj pa posamezniki nasplošno?  To smo mi vsi, ki se že na kakršne koli načine vpenjamo v službena okolja ali okolja različnih skupnosti, ki delujejo z namenom pomoči vsem po svetu, ki so pomoči potrebni.  Da nekateri hrano zavržejo, drugi pa je nimajo niti za osnovno preživetje, je verjetno že preveč oguljen stavek, ki je kljub temu, da je bil že prevečkrat izrečen še vedno aktualen.  Razmišljam naprej …
Nekatere je ekonomska kriza, ki v Sloveniji traja že nekaj let pahnila v brezupen položaj.  Nekateri po svetu so v brezupnem položaju že od rojstva.
Tako se kot družba znajdemo v situaciji, ko nam tehnika omogoča, da smo med seboj povezani, razlike med bogatimi in revnimi pa nas vse bolj razdvajajo.  Za enakopravnejši in bolj uravnotežen svetovni razvoj potrebujemo veliko etike  in družbene odgovornosti.  Dosegati razvoj pomeni širjenje človeških potencialov in človekovih svoboščin, kar je bistveno več kot le povečevanje dohodkov. Razvoj ni mogoč brez odpravljanja revščine, lakote, bolezni.  V tem smislu se kršijo človekove pravice in razvoj je zaustavljen.  Posledice neenakopravnega in neuravnoteženega razvoja pa ogrožajo mir, stabilnost in varnost v posamezni državi in v svetu.
Posamezniki smo odgovorni, da podpremo  projekte različnih organizacij, ki si prizadevajo za odpravljanje razlik. Na tak način lahko ponujamo vsem (tudi socialno šibkim) in v sodelovanju z lokalnimi partnerskimi organizacijami lahko dosežemo najranljivejše dele prebivalstva na posameznem območju.

       

Razmišljanja

Leave a Comment

Previous reading
KULTURA TAKO IN DRUGAČE
Next reading
KO POMETAMO PRED SVOJIM PRAGOM POGLEJMO ŠE K SOSEDU, ČE MORDA POTREBUJE POMOČ!